Herintroduceren + bepalen tolerantiegrens FODMAP’s
Tijdens deze presentatie ligt de nadruk op de werking van de herintroductiefase en hoe een client omgaat met de verkregen informatie uit de herintroductiefase. Er wordt uitgelegd hoe je voedingsmiddelen weer kunt herintroduceren, en welke voedingsmiddelen hier wel en niet geschikt voor zijn. Na de herintroductiefase weet de client in grote lijnen waar hij/zij gevoelig voor is, maar hoe pas je dit toe in de praktijk? Er zijn (complexe) voedingsmiddelen met meerdere FODMAP’s: hoe ga je daar mee om? Er wordt uitleg gegeven over het maken van een gepersonaliseerde voedingslijst en het blijven testen van voedingsmiddelen, ook na de strenge fase van het FODMAP dieet. Het FODMAP dieet geeft veelal minder klachten, maar het is belangrijk om te onthouden dat het volledig elimineren van (alle) FODMAP’s ook gevolgen heeft voor de darmflora. Het FODMAP dieet is wat dat betreft geen wonderdieet en het is belangrijk om bijvoorbeeld zoveel mogelijk fructanen en galactanen in de voeding toe te laten als dat de client aanvaardbaar vindt met betrekking tot zijn/haar klachten. Eventueel kan de client deze hoeveelheid langzaam opbouwen, altijd kijkende naar of de eventuele klachten die ontstaan aanvaardbaar zijn. Het doel is een gepersonaliseerd dieet als een WAY OF LIFE.